התמכרות לאלכוהול וגמילה מאלכוהול
א ָתאנוֹל )באנגלית: Ethanol( הוא תרכובת אורגנית ממשפחת הכוהלים, שנוסחתה C2H6O )מקובל גם בקיצור EtOH(. זהו הכוהל הפשוט ביותר לאחר מתאנול. האלכוהול הנמצא במשקאות חריפים הוא למעשה אתנול.
אתנול הוא חומר פסיכואקטיבי המצוי בכל המשקאות החריפים, והוא זה שמקנה להם את השפעתם המשכרת על גוף האדם. הדומיננטיות הרבה של האתנול בקרב משפחת הכוהלים, וכן ההשפעה הרבה של המשקאות החריפים על התרבות האנושית, הביאו לכך שבשפת היום-יום מכונה האתנול כוהל או אלכוהול, כמייצג הראשי של המשפחה כולה )הכוללת אלפי תרכובות אחרות(. בעבר היה שמו הכימי של האתנול כוהל אתילי או אתיל אלכוהול. עוד לפני, הוא נקרא "ספיריט", כי השכרות נחשבה לרוח שנכנסה באדם )spirit = רוח(. בנוסף לשימושו בייצור משקאות חריפים, קיימים לאתנול שימושים רבים אחרים, בעיקר כחומר מוצא של מאות תרכובות בתעשייה הכימית, וכן כחומר חיטוי וכממס. בנוסף אתנול יכול לשמש כדלק במנועים.
השפעות השימוש
כמה מהשפעותיו של האלכוהול הן זמניות וחולפות, אך צריכה קבועה וממושכת עלולה להביא לשינויים קבועים, ולהשפיע על המבנה והתפקוד של המוח גם בטווח הרחוק, אפילו בצריכה מתונה.
שתייה מרובה של אלכוהול בפרק זמן קצר מכונה שתיית בינג', והיא מוגדרת כצריכה של חמישה משקאות או יותר במהלך יום אחד. נמצא כי שימוש מוגזם שכזה לאורך זמן קשור להתכווצות של חלקים מהמוח. עיקר ההתכווצות נובע מצמצום ברקמה הנקראת "החומר הלבן", שמורכבת ברובה מהשלוחות המקשרות בין תאי העצב במוח. שלוחות אלה, הנקראותאַקסונים,מצופותבחומרבשםמיֶאלין,שצבעולבן.האםהרקמההחשובההזאת משתקמת אחרי תקופה של הימנעות משתייה? ייתכן, אך הראיות לכך אינן חזקות. נוסף על כך, נמצא כי שימוש מופרז באלכוהול מביא גם לירידה בנפחו של החומר האפור במוח, המכיל את גופי תאי העצב עצמם. ירידה זו עלולה לגרום לפגיעה קוגניטיבית, כלומר לפגיעה בתפקוד השכלי. אנשים השותים אלכוהול בכמות מופרזת עלולים לסבול גם מתסמונת ורניקה-קורסקוף, הכרוכה בהפרעה בזיכרון. תסמונת זו נובעת מחוסר בתיאמין )ויטמין B1(, בגלל פגיעה של האלכוהול בתאים המצפים את מערכת העיכול, ולפיכך ביכולתם לקלוט ויטמינים ולהעבירם למחזור הדם.
תסימני גמילה מאלכוהול
הפסקה או הפחתה של שימוש כבד וארוך באלכוהול גורמת לשניים או יותר מהתסמינים הבאים, המתפתחים בתוך שעות עד ימים לאחר קריטריון.
1. היפראקטיביות של המערכת האוטונומית הזעה, דופק מעל 100 פעימות
2. עלייה ברעד בידיים
3. אינסומניה
4. בחילה או הקאה
5. הלוצינציות ראיה, שמיעה או מישוש, או אילוזיות
6. אגיטציה פסיכומוטורית
7. חרדה
8. התקפי פרכוס מסוג grand mal
הסימפטומים תחת קריטריון B מביאים למצוקה קלינית משמעותית או בעיה בתפקוד חברתי, תעסוקתי או תפקודים חשובים אחרים.
הסימפטומים אינם מוסברים על ידי מצב רפואי כללי ואינם נגרמים כתוצאה מהפרעה נפשית אחרת. תחת הגדרה זו יש לציין האם קיימות הפרעות בתפיסה פרספציה.
משך זמן הגמילה מאלכוהול
מבין סימפטומים אלו, תנועות של רעד לרוב מתפתחות תוך 6–8 שעות מהגמילה, הפרעות פסיכוטיות בתוך 12–24 שעות, ודליריום טרמנס בתוך 72 שעות עד שבוע. לעיתים תסמונת הגמילה מתפתחת ישירות לדליריום טרמנס.
חשוב לזכור שגמילה היא הצעד הראשון בלבד בדרך הארוכה להתאוששות מהדפוסים ההרסניים של ההתמכרות. התהליך מסמן את הסיום הפתאומי של צריכת אלכוהול, והגוף צריך לנקות את עצמו מכל עקבות האלכוהול. תהליך גמילה נמשך בדרך כלל שבוע עד עשרה ימים.
אך תכניות המבוצעות במרכז גמילה נמשכות לפחות חודש עד 45 ימים. חלק מהנגמלים שוהים במרכז חודשיים או שלושה חודשים, ואורך התהליך נקבע בהתאם למאפייני ההתמכרות; היסטוריית ההתמכרות; חומרת התסמינים; נוכחות מצבים רפואיים, נפשיים או התנהגותיים אחרים, במצב הנקרא אבחון משותף; והצרכים הגופניים, הנפשיים, הרגשיים, החברתיים והרוחניים של הנגמל.
טיפים להקלה בתסמיני גמילה מאלכוהול
תסמונת גמילה מאלכוהול מטופלת במתן בנזודיאזפינים שהראו יעילות בהפחתת פרכוסים, חרדה, טכיקרדיה, דליריום ועוד. אף על פי שטיפול בבנזודיאזפינים מוגדר כקו ראשון בטיפול בתסמונת הגמילה, מחקרים הראו שגם מתן של טגרטול יעיל..
הטיפול בדליריום טרמנס יהיה ראשית מניעה- מתן של בנזודיאזפינים למטופלים המתחילים להציג תמונה קלינית של גמילה מאלכוהול יכולה להביא למניעה של מצב זה. אם הדיליריום החל, יש לתת כלורדיאזפוקסיד מדי ארבע שעות או לוראזפם תוך ורידי. אין לתת תרופות אנטי פסיכוטיות שעלולות להוריד את סף הפרכוס. מבחינה תזונתית יש לתת דיאטה עשירה בפחמימות עם ערך קלורי גבוה. בנוסף, יש לדאוג למתן נוזלים ולתיקון אלקטרוליטים. קיימת חשיבות רבה לטיפול פסיכותרפי היות שהחולים בחרדה ומפוחדים ממצבם.
הטיפול מתקדם ביותר שקיים כיום לגמילה מאלכוהול הוא תרופה בשם נלטרקסון. נלטרקסון הוא אנטגוניסט לרצפטורים אלכוהוליים, שמשמש בעיקר לגמילה מאלכוהול ואופיואידים. הוא משווק בצורה גנרית כמלח הידרוכלוריד, naltrexone hydrochloride, ומשווק תחת השמות המסחריים Revia ו-Depade.
*מומלץ מאוד לא להגמל מאלכוהול לבד ולהיוועץ ברופא ו/או איש מקצוע בעל ניסיון בתחום.